Nieuw ontwerp voor onze tuin

Het landschapsbureau Studio Basta maakte een nieuw (voor)ontwerp op basis van de feedback die vanuit de bewonersgroep kwam. De hoofdlijnen uit het wedstrijdontwerp werden behouden, maar het binnenplein kreeg een andere uitstraling. Het geheel oogt zeer groen en stimuleert ongedwongen gebruik en informeel contact. Het definitieve ontwerp zou tegen het einde van het jaar klaar moeten zijn.

Een terugblik op onze excursies naar Gent, Brussel en Wallonië

Op maandag 2 en woensdag 11 november 2015 bezochten we met onze groep enkele bestaande cohousingprojecten. De opzet bestond eruit om enkele ideeën op te doen en te praten met bewoners over hun ervaringen. Enkel sfeerbeelden…

 

Team aRCHITEC wint architectuurwedstrijd

Een slotklooster ombouwen tot cohousingproject, dat doe je met zorg. Daarom schreef de toekomstige bewonersgroep een ontwerpwedstrijd uit. Het winnende ontwerp werd getekend door het team van architectenbureau aRCHITEC, landschapsarchitecten Studio Basta en ingenieursbureau Daidalos Peutz.

De drie bureaus vormen een sterk team dat erg goed op elkaar ingespeeld is en ervaring heeft met participatief bouwen. We waren gecharmeerd door hun totaalvisie op het project. De blikvanger is de gaanderij op het binnenplein die het sociaal contact moet bevorderen. Het wedstrijdontwerp is een mooie aanzet tot het voorontwerp en het uiteindelijke definitieve ontwerp.

ARCHITEC_1

Open oproep architectuurwedstrijd

Begin 2015 zochten we via een architectuurwedstrijd het juiste ontwerpteam voor ons project.  Deze wedstrijd stond open voor alle architectenbureau’s die zich geschikt voelen om deze uitdaging aan te gaan.  De opdracht is niet alleen omvangrijk omwille van de grootte van de site, maar ook omwille van het aanwezige kloostergebouw.

Tegen 31 maart moesten de architecten die interesse hebben om het project mee vorm te geven hun kandidatuur stellen. Maar liefst 17 teams bezorgden ons hun eerste ideeën en schetsen voor de kloostersite. Sommigen hebben hiervoor erg grondig gegraven in de geschiedenis van cohousing…

11082671_911797258841255_2250305558526722182_n

In april schreven we de tweede fase uit van de architectuurwedstrijd. De drie geselecteerde teams waren: buro aRCHITEC (samen met Studio Basta & Daidalos-Peutz), KRAS Architecten (samen met EA+ & Alert-Eco) en Stramien (samen met Bast). De kandidaten kregen de kans om een wedstrijdontwerp in te dienen voor het klooster, de woningen en de tuin tegen  begin juli. Eind augustus organiseerden we een jury om het winnende team aan te duiden.